Sunday, November 11, 2012

Servicii de diagnosticare

http://www.lymediagnostic.ro/servicii-informatii-medicale/servicii-de-diagnosticare/

Până de curând, diagnosticarea boreliozei era posibilă pentru români doar în alte țări. Înmulțirea cazurilor de Lyme a făcut necesară deschiderea unor centre de diagnosticare și la noi. De fapt, această înmulțire se explică și prin faptul că pacienți despre care se credea că suferă de poliartrită, scleroză în plăci sau alte boli au, de fapt, borelioză – lucru dovedit în urma unor teste de mare precizie care acum sunt disponibile.

Testele realizate de Lyme Diagnostic (foto 1), de la Western Blot la microscopie în câmp întunecat, permit diagnosticarea diferențiată a boreliozei mai rapid, ceea ce oferă șansa pacientului de a începe să urmeze un tratament corect din faza incipientă a bolii. Laboratorul este echipat conform celor mai moderne standarde, iar specialiștii noștri au experiență în diagnosticarea și consilierea pacienților, în funcție de rezultatele analizelor.

Pentru diagnosticare bolii Lyme este necesară efectuarea unor teste (foto 2), ale căror rezultate serologice confirmă sau infirmă prezența bacteriei Borrelia Burgdorferi.

Lyme Diagnostic oferă mai multe tipuri de teste, reprezentative fiind Western Blot și microscopia în câmp întunecat.

Diagnosticare prin Western Blotting
Acest test realizat în laboratorul Lyme Diagnostic permite depistarea în sânge a anticorpilor specifici anti-Borrelia de tip IgG și IgM formați de organism. Este un test imunologic realizat fie pentru a descoperi anticorpii produși de organism care confirmă existența bolii Lyme, fie pentru a verifica rezultatele unui test ELISA realizat anterior.

Testul Western Blot are o specificitate ridicată, adică este pozitiv doar la persoanele care sunt în mod cert infectate.

Western Blotting-ul presupune recoltarea unei mostre de sânge, centrifugarea sa cu ajutorul unui aparat special, aplicarea de ser pe stripuri și prelucrarea acestora într-un aparat care „citește” informația cuprinsă în aceste probe și oferă un grafic privind proteinele prezente (foto 3). Medicul de laborator interpretează apoi rezultatele, pe baza protocolului indicat de producătorii aparatului, evidențiind proteinele specifice, ultraspecifice și comune.

Dacă rezultatul testului este pozitiv, persoana investigată este infectată cu bacteria Borrelia burgdorferi. Dacă rezultatul testului este negativ, însă există suspiciune de boală (în cazul în care recoltarea probei de sânge s-a făcut la puțină vreme după momentul presupus al contactului cu bacteria), medicul va recomanda repetarea testului după câteva săptămâni.

Mai multe informații despre Western Blot puteți citi în capitolul Teste de pe acest site.

Teste WB pentru borrelii
Mai multe informații specifice, dedicate medicilor și specialiștilor, vă invităm să citiți în documentele de mai jos, referitoare la testele Western Blot pentru identificarea Borrelia burgdorferi, Borrelia afzelii și Borrelia garinii.

Fiecare material cuprinde o descriere a antigenilor împotriva borreliei respective (IgG sau IgM), Instrucțiuni de utilizare pentru EUROLINE-WB, Compoziția kit-ului, Prepararea și stabilitatea reagenților, Prepararea și stabilitatea mostrelor de ser sau plasmă, Incubarea și Protocolul de incubare specific, Evaluarea și interpretarea rezultatelor, Caracteristicile testului, Semnificația clinică, Referințe


Diagnosticare prin microscopie în câmp întunecat
Considerată cea mai sigură metodă de diagnosticare a boreliozei, microscopia în câmp întunecat (DFM – darkfield microscopy) oferă posibilitatea observării directe, în proba recoltată, a spirochetelor, ale căror dimensiuni sunt foarte mici. Organismele transparente/necolorate, cum sunt și nanobacteriile, nu se pot vizualiza în lumină directă, dar devin vizibile în lumină indirectă.

Microscopul, capabil să mărească foarte mult datorită sistemului optic performant, este dotat cu un disc ce blochează lumina, lăsând doar o rază concentrată să ajungă la proba vizualizată. În felul acesta, elementele apar luminoase pe un fundal întunecat (foto 4).

Microscopia în câmp întunecat (foto 5) are multe aplicații și ajută la identificarea nu doar a borreliilor (din care există peste 30 de specii), ci și a altor spirochete (spirilium, leptospirele, treponemele etc.), precum și a co-infecțiilor.

Lyme Diagnostic este printre puținele laboratoare de la noi care oferă acest tip de test și este specializat în diagnosticarea diferențiată a borreliilor, ceea ce ajută la stabilirea tratamentului potrivit pentru pacienții cu borelioză.

Microscopia în câmp întunecat realizată după încheierea unui tratament pentru boala Lyme arată fără dubii dacă acesta a avut sau nu rezultat. De multe ori, în urma antibioterapiei, pacienții nu mai prezintă simptome de borelioză și sunt tentați să întrerupă tratamentul. Acest test arată clar dacă tratamentul poate fi încheiat sau trebuie continuat.

Citiți mai multe despre microscopia în câmp întunecat în capitolul referitor la testele disponibile pentru identificarea prezenței Borrelia burgdorferi în organism.

Vedeți aici cum arată spirochetele vizualizate la microscop.

No comments:

Post a Comment