Sunday, November 11, 2012

VhlsE, proteina care maschează prezența borreliei

http://www.lymediagnostic.ro/noutati-medicale/vlse-proteina-care-mascheaza-prezenta-borreliei/

 

Bacteriile și virușii sunt supuși unui atac dur atunci când ajung în organismul-gazdă, dar reușesc uneori să dezvolte strategii sofisticate pentru a nu fi reperate și anihilate. Bacteria responsabilă de producerea bolii Lyme, Borrelia burgdorferi, are în arsenal o proteină versatilă – VIsE (Variable major protein-like sequence, Expresed). Aceasta maschează prezența borreliei astfel încât sistemul imunitar să nu o poată detecta.

VIsE (foto 1) este un conjugat lipido-proteic care se găsește pe suprafața exterioară a celulei, în toate stadiile de evoluție ale boreliei, și care joacă un rol important în răspunsul imunologic din borelioză. VIsE conține mai multe regiuni variabile (VR) și șase regiuni invariabile (IR). Pe durata infecției, regiunile variabile trec printr-un proces de variație secvențială prin recombinare. Cinci dintre IR servesc ca rădăcini pentru a ține captivă proteina în membrana exterioară a bacteriei. Una, C6, este expusă la suprafața membranei și declanșează anticorpii.

Proteinele cu suprafață microbială devin ținte pentru sistemul imunitar, care este antrenat să elimine paraziții. Atunci când sintetizează VIsE, borrelia nu face altceva decât să înlocuiască regiunile variabile cu noi secvențe. Acest proces  aduce antigeni de suprafață noi, ceea ce ajută borrelia să rămână invizibilă pentru „radarul” sistemului imunitar.

Borrelia produce VIsE doar in vivo, în condiții de stres imunologic. In vitro, acest proces nu are loc. Aceasta este o informație importantă, pentru că înseamnă că acest antigen poate fi reprodus prin folosirea tehnicilor recombinate. Bacteriile sunt procesate de celulele prezentatoare de antigen care anunță prezența proteinei, aceasta putând fi recunoscută de sistemul imunitar. Regiunile invariabile sunt imuno-dominante în borelioză, iar pacienții care sunt infectați cu Borrelia burgdorferi manifestă o reacție umorală față de VIsE în toate etapele bolii.

Toate aceste informații despre VIsE au condus la dezvoltarea unor tehnici de diagnosticare a borreliozelor folosind antigeni recombinați și nativi.

No comments:

Post a Comment